(Dijital) Hayatınızı Yedekleyin
Verilerinizi yedeklemek önemlidir. Dünya Yedekleme Günü'nün ardındaki düşünce de, ironik şekilde 1 Nisan'a denk gelmesiyle bağlantılıdır. Her yıl 1.8 zettabayt'ın üzerinde veri oluşturulan bir dünyada bu mantığa karşı çıkmak zor.
(Dijital) Hayatınızı Yedekleyin
Verilerinizi yedeklemek önemlidir. Dünya Yedekleme Günü'nün ardındaki düşünce de, ironik şekilde 1 Nisan'a denk gelmesiyle bağlantılıdır. Her yıl 1.8 zettabayt'ın üzerinde veri oluşturulan bir dünyada bu mantığa karşı çıkmak zor.
Peki verilerinizi bir kez yedeklemeniz yeterli mi? Pek sayılmaz. Cisco'nun belirttiği gibi, bir kişinin ayda ortalama 10GB veri ürettiği düşünüldüğünde tüm bu bilgiler yığılarak artmaya başlıyor. İlk aile fotoğrafları dijital olan genç aileler için, makbuzlarını ve kayıtlarını çevrimiçi tutan yeni kurulmuş firmalar için her gün Dünya Yedekleme Günü olmalı.
Veri, (resim, video, ses dosyaları veya metin dosyaları) artık milyonlarca insanın gündelik hayatının birer parçası. Tabii ki, değerli verilerinizi yalnızca bir makine arızası benzeri zararsız bir şeyden korumanız söz konusu değildir; saldırıya maruz kalma tehdidinin artması da dijital çağda büyük bir sorundur.
Dijital hayat tehlikede
Mat Honan, kendini çevrimiçiyken başarısız bir şekilde koruyamayanlara örnek teşkil ediyor.
2012 yılında siber suçlular, Apple ve Amazon kaynaklı birçok güvenlik açığının dijital hayata doğrudan müdahale etmelerine imkan tanımasıyla Mat'in gizli bilgilerine eriştiler. Bu durum hızlı ve herhangi bir uyarı olmaksızın ortaya çıktı. Birkaç saatlik süre içerisinde Mat'in tüm dijital hesapları (Google, Apple ve Amazon) kilitlendi.
Siber suçlular içeri girdikten sonra Mat'in sahip olduğu her şeyi silmeyi başardı. Kızının resimleri, Mac'indeki önemli iş dosyaları, telefonundaki her şey. Hiçbiri yedekli değildi ve hepsini sonsuza dek kaybetti. Sonuç olarak şanslıydı. Siber suçlular parasının peşinde değildi. E-posta hesaplarından çevrimiçi bankacılık bilgilerine kolayca erişebilecek olmalarına rağmen, yalnızca sosyal medya hesaplarıyla uğraştılar. Küçük vandallardan ufak bir iyilik. Yine de, cebinden çıkmamasına rağmen Honan, kızının ilk yaşına ait resimler gibi değer biçemeyeceği pek çok şey kaybetti.
Büyük veri, büyük para
Siber suçların küresel ekonomiye yılda 200 milyar sterlinin üzerinde maliyetinin olduğu tahmin ediliyor. Kredi kartı bilgilerinden tıbbı geçmişe kadar, bir kişinin yanlış ellere geçen bilgileri para kazanmanın kârlı bir yolu olabilir. Ayrıca siber suçlular ne kadar yetenekli olurlarsa, bilgilerinizle size o kadar fazla zarar verebilirler.
Fidye yazılımlarıyla bilgi ele geçirilmesi de yaygın bir durumdur; insanlar kötü amaçlı kodlar yoluyla cihazlarına ulaşamaz hale gelerek verilerine erişemezler. Daha sonra, verilerin geri alınması için bir fiyat belirlenir. Verilerin ne kadar hassas olduğuna bağlı olarak, bu çok pahalı olabilir; özellikle de verileri çalınan ABD hastanesi gibi gizli bilgilere sahip bir kuruluş için. Suçluların verilere biçtikleri fiyat mı? Harika bir 3,7 milyon dolar.
Genellikle sigorta aracılığıyla da telafi edilebilen dolandırıcılık maliyetinin yanı sıra, kişisel veri kurtarma maliyeti de söz konusu; tabi kaybolan verilerin herhangi birinin kurtarılabilmesi gibi pek de ucuza gelmeyen bir durum mevcutsa.
Herkesin yedeğe ihtiyacı var
Kuşkusuz kurban olmaktan kaçınmanın en iyi yolu proaktif bir savunmadır. Verileri kendi eviniz gibi düşünün; alışverişe gittiğinizde kapıyı açık bırakmazsınız.
Bu kılavuz iyi bir yedekleme sistemi için sağlam bir temel oluşturur. Esasen, bu iki yönlü bir stratejidir; donanım ve yazılım. Proaktif olmak anahtardır. Dizüstü bilgisayarların veya akıllı telefonların onarılmaz derecede hasar görmesi veya tehlikeye girmesi durumunda, verilerinizi harici sabit diskler gibi uzaktaki cihazlarla güvende tutun. Bu sırada, şifrelerinizi sık sık güncelleyerek yazılımın siber suçlulara karşı korunmasına yardımcı olacak iyi bir casus yazılım önleyici ürüne sahip olduğunuzdan emin olun.
Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com